Ο χώρος του διαδικτύου είναι ξεκάθαρα από τους χώρους που επενδύουν στην καινοτομία (Innovation) και αναζητούν συνεχώς φρέσκες και καινούργιες ιδέες με τεράστια περιθώρια κέρδους για τα ρηξικέλευθα μυαλά του κλάδου. Ιδέες όπως το Facebook, το Twitter και η Amazon αποδεικνύουν τη δυναμική της καινοτομίας στο χώρο του διαδικτύου.

Παρακάτω σας παρουσιάζουμε τις πιο απλές ιδέες για ιστοσελίδες και τους εφευρέτες τους, τις εφαρμογές που ξεχώρισαν για τη δημοφιλία τους, όπως παρουσιάστηκαν στο fortunegreece.com και πως από τη μια στιγμή στην άλλη οι πιο ανεδαφικές ιδέες έφεραν από το πουθενά κέρδος στους εμπνευστές τους.

Angry Birds. 1,7 δισ. downloads, 152 εκατ. ευρώ σε πωλήσεις το 2012

Μπορεί ένα παιχνίδι στο οποίο πετάς ζωντανά πουλιά με μία σφεντόνα πετυχαίνοντας γουρούνια και γκρεμίζοντας τα σπίτια τους να γίνει επιτυχία; Μια πρόχειρη ματιά στα downloads και το ύψος των πωλήσεων θα επιβεβαιώσουν γιατί αυτή η ερώτηση μπορεί να απαντηθεί θετικά.

Facebook, 1.1 δισ. χρήστες

Πρόκειται για τη γνωστή σελίδα, στην οποία ο καθένας βάζει πληροφορίες για τον εαυτό του, φωτογραφίες της προσωπικής ή και επαγγελματικής ζωής του και απόψεις. Αρχικά η σελίδα προορίζονταν για ενδοπανεπιστημιακή χρήση μεταξύ συμφοιτητών στο Χάρβαρντ. Περισσότερες πληροφορίες για την ιστορία το Facebook θα βρείτε εδω: https://en.wikipedia.org/wiki/Facebook.

Amazon.com, 61 δισ. δολάρια έσοδα το 2012

H amazon ξεκίνησε ως ένα online βιβλιοπωλείο με μόνο μερικές εκατοντάδες τίτλους, τη δυνατότητα πληρωμής μόνο με κάρτα και με τα έξοδα αποστολής να είναι περίπου όσο και η αξία του βιβλίου. Πλέον, είναι η μεγαλύτερη εταιρεία στον κόσμο από την άποψη του κύκλου εργασιών από την πώληση αγαθών και υπηρεσιών μέσω του Διαδικτύου, και μια από τις πρώτες που βασίστηκε στο διαδίκτυο για την παροχή των υπηρεσιών της με γνώμονα τις πραγματικές πωλήσεις καταναλωτικών αγαθών.

Mint.com, πάνω από 10 εκατ. χρήστες

To mint.com ξεκίνησε ως ένα site στο οποίο ο χρήστης έχει τη δυνατότητα να εισάγει στοιχεία της τράπεζάς του (αριθμούς λογαριασμών και καρτών, passwords) και του εισόδηματός του καθώς και τα δάνεια, την περιουσία και τις επενδύσεις του. Με αυτόν τον τρόπο όλα είναι τακτοποιημένα, σε μια βάση δεδομένων που δίνει τη δυνατότητα εύκολης πρόσβασης και βοηθάει στην οργάνωση των οικονομικο-περιουσιακών στοιχείων του εκάστοτε χρήστη.

iOS, πάνω από 400 εκατ. Συσκευές

Πρόκειται για ένα εντελώς νέο λειτουργικό σύστημα , που δεν μπορεί να τρέξει σε καμία από τις υπάρχουσες συσκευές μας (θα φτιάξουμε καινούργιες) και ήδη υπάρχουσες εφαρμογές όπως τα Mac, τα  Windows ή τα Linux. Πρόκειται δηλαδή για ένα κώδικα που έχει τη δυνατότητα να γράφει και να εγκρίνει μόνο η Apple.

Google, 34.000 αναζητήσεις και 700 δολάρια έσοδα το δευτερόλεπτο

H πρώτη ιδέα για την google όπως την παρουσίασαν οι εμπνευστές που το υλοποίησαν ήταν :

«..Μια μηχανή αναζήτησης σαν τις άλλες (Yahoo, Lycos, AltaVista, Webcrawler και καμιά δεκαριά ακόμη) χωρίς την παραμικρή διαφήμιση στην πρώτη σελίδα και χωρίς το παραμικρό άλλο περιεχόμενο, δεν θα είναι portal. Τους αλγόριθμους θα τους γράψουμε μόνοι μας».

Από εκεί και πέρα η ταχεία ανάπτυξη της επιχείρησης από τη στιγμή της ίδρυση της προκλήθηκε από μια αλυσίδα προϊόντων, συγχωνεύσεων και συνεργασιών πέρα από τη μηχανή αναζήτησης της Google. Η εταιρεία ηγείται της ανάπτυξης του λειτουργικού συστήματος για κινητές συσκευές Android. Η Google μετακινείται όλο και περισσότερο σε υλικό τηλεπικοινωνιών: συνεργάζεται με μεγάλους κατασκευαστές ηλεκτρονικών για την παραγωγή των συσκευών Nexus και εξαγόρασε την Motorola τον Μάιο του 2012.

Twitter, 200 εκατ. χρήστες

Μια σελίδα που συνδυάζει το  SMS με το mail, αλλά μόνο για υπολογιστή και μόνο για 140 χαρακτήρες. Μπορούν να δουν τη δημοσίευση μόνο όσοι χρήστες ακολουθούν τον συντάκτη.

Ταυτόχρονα, υπάρχει η δυνατότητα να γράφει ο χρήστης τι κάνει σε κάθε δεδομένη στιγμή.

 Phil Black. 5 εκατ. δολάρια πωλήσεις

«Μια τράπουλα στην οποία κάθε φύλλο έχει γυμναστικές ασκήσεις χωρίς όργανα (push ups, squats κ.λπ). Θα τραβάς ένα χαρτί στην τύχη και θα εκτελείς την άσκηση. Τονίζουμε ότι ο ιδρυτής είναι πρώην πεζοναύτης». (Από την πρώτη παρουσίαση της εφαρμογής).

One million dollar page. Πουλήθηκαν όλα μέσα σε δέκα μέρες το 2006

Επρόκειτο για μια σελίδα στο internet με 1 εκατ. Πίξελς, όπου το κάθε πίξελ θα πουλιόταν για ένα δολάριο και ο αγοραστής μπορούσε να το κάνει ό,τι θέλει. Η αρχική ιδέα ήταν του Alex Tew και την πούλησε με στόχο να αποπληρώσει τα έξοδα των σπουδών του. Η πώληση όλων των πίξελ σε 10 μέρες επιβεβαίωσε την επιτυχία της ιδέας του.

Πηγή: www.cretadrive.gr

Θέλεις κι εσύ μία επιτυχημένη εφαρμογή;