Φανταστείτε να πρέπει να πείσετε έναν ξένο μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα, ότι έχετε κάτι που πρέπει να αγοράσει. Αυτό είναι που πρέπει να κάνουν καθημερινά οι ιδιοκτήτες των e-shop.

Το να πείσετε ένα άτομο που δεν γνωρίσατε ποτέ να αγοράσει κάτι από το ηλεκτρονικό σας κατάστημα είναι τέχνη. Υπάρχουν δεκάδες πράγματα που πρέπει να εξετάσετε κατά την ανάπτυξη ενός e-shop. Από την προσέλκυση νέων χρηστών μέχρι την περίπλοκη στιγμή που πρέπει να πείσετε τον επισκέπτη ότι είναι ασφαλές και αξίζει να προχωρήσει στη διαδικασία της αγοράς.

Για να σας βοηθήσουμε στον άθλο αυτό έχουμε συντάξει 11 πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να βελτιώσετε τις πιθανότητές σας να κάνετε μια πώληση στο e-shop σας. Μόλις ολοκληρώσετε αυτά τα 11 βήματα, θα είστε καλύτερα εξοπλισμένοι από ποτέ για να καταλάβετε τον καταναλωτή σας και να του προσφέρετε αυτό που πραγματικά θέλετε. Ας πάμε λοιπόν να τα δούμε!

1) Βεβαιωθείτε για το σωστό design του e-shop σας

Το 93% των καταναλωτών θεωρούν την οπτική εμφάνιση ως τον βασικότερο παράγοντα απόφασης της αγοράς. Είτε προσφέρετε προϊόντα υψηλής ποιότητας είτε αποκλειστικά εμπορεύματα, οι χρήστες θα αγοράσουν μόνο εάν σας εμπιστεύονται.

Το 46,1% των καταναλωτών κρίνουν την αξιοπιστία ενός e-shop μόνο από την εμφάνισή του, σύμφωνα με έρευνα του Stanford University. Καταλαβαίνουμε λοιπόν πως το design θα πρέπει να είναι καλαίσθητο και ξεχωριστό.

Επιπλέον, ένας χρήστης χρειάζεται μόλις 2,6 δευτερόλεπτα για να πάει στο σημείο του site που επηρεάζει περισσότερο την πρώτη εικόνα που θα λάβει. Έτσι, θα πρέπει να καταστήσετε σαφές από την αρχή το ζητούμενο που προσδοκάτε, δηλαδή την αγορά. Εάν δεν είναι σαφές και δελεαστικό, το 52% των επισκεπτών θα φύγει χωρίς πρόθεση να επιστρέψει!

2) Προσθέστε βίντεο για να βοηθήσετε τους καταναλωτές να επιλέξουν

Γιατί κάποιος να επιλέξει εσάς και όχι τον ανταγωνιστή σας; Οι χρήστες μπορούν να διαβάσουν την περιγραφή των προϊόντων σας, αλλά ας μην ξεχνάμε πως οι οπτικοί τύποι αντιπροσωπεύουν το 65% των χρηστών.

Έχετε μόνο λίγα δευτερόλεπτα για να τραβήξετε την προσοχή και να κάνετε μια καλή εντύπωση. Έτσι, τα βίντεο αποτελούν τον πιο ενδιαφέρον και εύπεπτο τροπο για να μεταφέρετε το μήνυμά σας και να προσφέρετε με τον καλύτερο τρόπο εμπειρία χρήσης, καθώς αυτό αναζητά πάντα ο υποψήφιος πελάτης.

Εάν δεν είστε πεπεισμένοι διαβάστε παρακάτω. Το 96% των καταναλωτών βρίσκουν τα βίντεο χρήσιμα όταν κάνουν online αγορές. Επίσης, το 58% των καταναλωτών θεωρούν τις εταιρείες που παράγουν περιεχόμενο βίντεο περισσότερο αξιόπιστες.

3)Μην αναγκάζετε τους πελάτες σας να εγγραφούν

Γνωρίζουμε πως είναι δελεαστικό να αναγκάσετε τους ανθρώπους να εγγραφούν πριν αγοράσουν. Έτσι, μπορείτε να τους στέλνετε e-mail και να προσπαθήσετε να τους μετατρέψετε σε αγοραστές επιστροφής. Αλλά πραγματικά, αντί να επιστρέφουν οι πελάτες για αγορά αυτό που πετυχαίνετε είναι να χάνετε σε πωλήσεις.

Μελέτη έδειξε πως 45% περισσότεροι πελάτες πραγματοποίησαν μια αγορά όταν δεν αναγκάστηκαν να εγγραφούν. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι δημιουργήθηκε ένα πιο εξορθολογισμένο checkout, το οποίο δεν έδινε στον χρήστη τη δυνατότητα να επανεξετάσει την αγορά του.

4) Βεβαιωθείτε ότι η σελίδα σας φορτώνεται γρήγορα

Έχετε τρία δευτερόλεπτα για να φορτώσει το ηλεκτρονικό σας κατάστημα, αλλιώς το 65% των καταναλωτών θα γίνει ανυπόμονο και θα φύγει. Η γιγαντιαία Amazon ανακάλυψε πως για κάθε χιλιοστό του δευτερολέπτου καθυστέρησης το κόστος αυξανόταν κατά 1% στις πωλήσεις. Γίνεται, λοιπό, αντιληπτή η κρισιμότητα της ταχύτητας φόρτωσης.

Φυσικά, θα πρέπει να βελτιωθεί και η ταχύτητα φόρτωσης στο κινητό, και όχι μόνο στον υπολογιστή. Ένα τεράστιο ποσοστό 73% χρηστών mobile συσκευών ήρθε αντιμέτωπο με πολύ αργές ιστοσελίδες. Σε αυτήν την περίπτωση, οι χρήστες κινητής συσκευής δεν μπορούν να δεν μπορούν να περιμένουν και έτσι θα χάσετε την ευκαιρία πώλησης. Σκεφτείτε επίσης και τον παράγοντα των δεδομένων που χρειάζεται για να φορτώσει ένα αργό e-shop.

5) Εμφανίστε την τελική τιμή από την αρχή

Ανεξάρτητα από το πόσες σφραγίδες αξιοπιστίας έχετε, αν εκπλήξετε τους πελάτες σας με πρόσθετες χρεώσεις δεν θα προβούν σε αγορά. Κάποιος που είναι πρόθυμος να αγοράσει μια κούπα καφέ για 10€ δεν θα είναι τόσο πρόθυμος να την αγοράσει όταν μάθει πως τα μεταφορικά κόστη θα ανέρχονται σε 7€.

Οι περισσότεροι χρήστες που εγκαταλείπουν τις αγορές τους στο checkout το κάνουν ακριβώς για τον παραπάνω λόγο. Το 2014 εγκαταλείφθηκαν εμπορεύματα αξίας 4 τρισεκατομμυρίων δολαρίων λόγω κρυμμένων χρεώσεων αποστολής. Η διαφάνεια, λοιπόν, θα σας βοηθήσει να αυξήσετε τις πωλήσεις σας, αφού οι χρήστες δεν θα έχουν πλέον λόγω να αποχωρήσουν όταν φτάσουν στο ταμείο.

6) Βεβαιωθείτε πως είστε Mobile friendly

Είναι περίεργο να συνεχίσουμε να τονίζουμε τη σημασία μιας φιλικής για κινητά ιστοσελίδας εν έτη 2019. Ωστόσο, ακόμα πολλοί ιδιοκτήτες e-shop δεν έχουν προβεί σε κατάλληλες ενέργειες, παρά τη σημαντικότητα που έχει για το ηλεκτρονικό εμπόριο.

Το 75% των χρηστών smartphone εγκαταλείπουν τοποθεσίες που δεν είναι βελτιστοποιημένες για κινητά. Αυτό σημαίνει ότι εάν το e-shop σας δεν είναι φιλικό προς το κινητό, χάνετε πωλήσεις.

7)Προσφέρετε κουπόνια και εκπτώσεις

Αν δεν πουλάτε είδη πολυτελείας, τα κουπόνια και οι εκπτώσεις είναι ο καλύτερος φίλος του ηλεκτρονικού εμπόρου. Το 68% των καταναλωτών πιστεύουν πως τα ψηφιακά κουπόνια έχουν θετικό αντίκτυπο στο brand του πωλητή. Τα κουπόνια δεν θα βελτιώσουν μόνο την επωνυμία σας. Αποδείχθηκε πως το 55% των ατόμων που χρησιμοποιούν κουπόνια στην κινητή συσκευή τους ξοδεύουν περισσότερα στο checkout!

8)Προσφέρετε δωρεάν μεταφορικά

Εάν θέλετε να κάνετε μόνο ένα πράγμα για να αυξήσετε τις πωλήσεις σας, φροντίστε να είναι η δωρεάν αποστολή.

Νωρίτερα μάθατε ότι το απροσδόκητο κόστος είναι ο κύριος λόγος για τον οποίο εγκαταλείπουν οι χρήστες την αγορά. Το 47%, θα εγκαταλείψουν μια αγορά εάν φτάσουν στο ταμείο και διαπιστώσουν ότι η δωρεάν αποστολή δεν συμπεριλήφθηκε.

Θα πρέπει είτε να διαφημίζετε τη δωρεάν αποστολή και να προσφέρετε άνευ όρων δωρεάν μεταφορά σε όλες τις παραγγελίες, είτε να είστε απόλυτα σαφής με τους αγοραστές στο ποσό των εξόδων εκ των προτέρων. Ίσως ακόμα θέλετε να απορροφήσετε το κόστος αποστολής στην τιμολόγηση του προϊόντος σας για να προσφέρετε στους αγοραστές την ικανοποίηση της δωρεάν αποστολής.

9) Παρουσιάστε τα προϊόντων στα social media

Τρεις στους τέσσερις ηλεκτρονικούς αγοραστές αναφέρουν ότι χρησιμοποιούν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Το αποτέλεσμα είναι πως το 43% αυτών ανακάλυψε νέα προϊόντα.

Με τη χρήση μίας πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης, όπως το Facebook, μπορείτε να προσελκύσετε νέους χρήστες και να λάβετε συστάσεις. Το 50% των αγοραστών έχει κάνει μια αγορά βασισμένη σε σύσταση μέσω ενός δικτύου κοινωνικών μέσων ενημέρωσης.

Οι συστάσεις δίπλα από τις πληροφορίες των προϊόντων ενθαρρύνουν τους πελάτες να αγοράσουν!

10) Να είστε κοινωνικά ή περιβαλλοντολογικά ευαισθητοποιημένοι

Στη μάχη διαφοροποίησης από τον ανταγωνισμό σας, όλο και περισσότεροι καταναλωτές προτιμούν μια κοινωνικά ή περιβαλλοντικά ευσυνείδητη εταιρεία. Έχει αποδειχθεί ότι το 66% των πελατών είναι διατεθειμένοι να πληρώσουν περισσότερα για brands αφιερωμένα σε κοινωνικές ή περιβαλλοντικές αλλαγές.

Η εταιρική κοινωνική ευθύνη είναι ένα δύσκολο πράγμα να το υποδυθείς. Οι πελάτες μπορούν να ανιχνεύσουν την αυθεντικότητα και αν είστε αναληθείς θα επηρεάσει αρνητικά την επωνυμία σας. Αν δεν είστε όντως φιλικοί στο περιβάλλον ή στην κοινωνία, δεν είναι κάτι που θα πρέπει να διαφημίσετε.

Η ευαισθητοποίηση μπορεί να μην είναι ενεργή, αλλά και παθητική. Ακόμη και αν δεν εργάζεστε ενεργά για να προωθήσετε έναν κοινωνικό στόχο, θα μπορούσατε να είστε συνειδητοποιημένοι από την άποψη της κοινωνίας με πιο παθητικό τρόπο. Για παράδειγμα, αν κάνετε πωλήσεις καλλυντικών μπορείτε να διαφημίσετε ότι δεν δοκιμάζετε τα προϊόντα σας σε ζώα.

11) Ενισχύστε την τοπική πτυχή της επιχείρησής σας

Τέλος, ενισχύστε την τοπική πτυχή της επιχείρησής σας για να αξιοποιήσετε το 93% των προτιμήσεων των καταναλωτών για τοπικές αγορές. Αν προσφέρετε τοπικά παρασκευασμένα προϊόντα το 61% των online αγοραστών θα τα αγαπήσουν. Ένα άλλο 40% των καταναλωτών θα επιλέξει το τοπικό σας κατάστημα επειδή έχει την επιθυμία να υποστηρίξει την τοπική επιχειρηματική κοινότητα.

Για να ενισχύσετε την τοπική πτυχή σας μπορείτε να διαφημίσετε τον εαυτό σας ως ένα τοπικό e-shop στη σελίδα της εταιρείας σας “Σχετικά με εμάς”.

Είτε χρησιμοποιήσετε όλα τα παραπάνω είτε μόνο λίγα, ελπίζουμε να σας βοηθήσαμε να καταλάβετε τι θέλουν οι χρήστες από το e-shop σας. Πλέον, μπορείτε να καθορίσετε μία στρατηγική για να αυξήσετε τους χρήστες και τις πωλήσεις σας!

Φυσικά, το team της Mybusiness360 είναι πάντα εδώ για να σας βοηθήσει στην ανάπτυξη και προώθηση του E-shop σας!

Θέλεις κι εσύ να πολλαπλασιάσεις τις πωλήσεις σου;